Skip to main content

Érvénytelen licenckiosztások

Egy licenckiosztás akkor válik érvénytelenné, amikor eltérés jelentkezik a megvásárolt licenc típusa vagy mennyiségei, valamint az eszköz vagy a felhasználó között, amelynek a licenc ki van osztva. Egy korábban érvényes licenckiosztás például a következő esetekben válhat érvénytelenné:

 • Egy adott számítógépnek/datacenternek kiosztott licencek száma túllépi a megfelelőségi szempontból szükséges számot.

 • A licenc által fedezett alkalmazás vagy -család már nincs telepítve azon a számítógépen/datacenteren, amelynek a licenc ki van osztva.

 • A felhasználó, amelynek a licenc ki van osztva, nem használta a licenc által fedezett alkalmazást vagy az alkalmazáscsalád egyetlen alkalmazását sem a megadott mérési időszak során.

 • A számítógép processzorszáma, amelynek a licenc ki van osztva, túllépi a licenc által fedezett számot.

A rendszer úgy akadályozza meg, hogy kiosztás alatt érvénytelen licenceket hozzon létre, hogy hibaüzenetet jelenít meg, amikor megpróbál a megvásároltnál több licencet kiosztani egy számítógépnek, datacenternek vagy felhasználónak. Az óvintézkedés segítségével megakadályozhatók az érvénytelen hozzárendelések, amelyek a környezetben történő változások miatt idővel eltéréseket okoznának. Az eltérések azonosításának megkönnyítése érdekében riasztási üzenetek jelennek meg a Licenc adatai nézetben, emellett a normál jelentések részletes áttekintést nyújtanak az érvénytelen licenckiosztásokról.

Lehetséges eltéréseket azonosító riasztások többek között:

 • Nincs telepítve alkalmas alkalmazás – azt jelzi, hogy a licencvásárlás által fedezett alkalmazás nincs telepítve a gépen, amelynek kiosztotta a licencet.

 • Túlzott mértékű hozzárendelés – azt jelzi, hogy több licencet osztott ki a felhasználónak vagy a gépnek, mint amennyire a megfelelőséghez szükség van.

 • Hiányzó elsődleges felhasználó – azt jelzi, hogy egy felhasználónak egy olyan alkalmazáshoz lett kiosztva a licenc, amely nincs telepítve egyik számítógépen sem, amelynél a felhasználó elsődleges felhasználó.

 • Hiányzó felhasználói telepítés – azt jelzi, hogy a licenc ki van osztva egy felhasználónak, de a felhasználó soha nem használta az alkalmazást.

 • A mérési időszakban nem volt használat – azt jelzi, hogy az alkalmazásmetrikához be van állítva mérési időszak, de az alkalmazás nem volt használatban a felhasználó által az adott időszakon belül.

 • Érvénytelen processzorszám – azt jelzi, hogy a gép, amelynek kiosztotta a licencet, több processzorral rendelkezik, mint amennyit a licenc fedez. Ez a riasztás csak a Windows Server-alkalmazásokra vonatkozik.

 • Hiányzó számítógép, Inaktív számítógép, Hiányzó felhasználók, Hiányzó datacenter, Érvénytelen metrika (a metrika értéke 0), Érvénytelen mennyiség (a mennyiség kisebb vagy egyenlő mint 0), Érvénytelen metrikacsoport (az alkalmazás nem támogatja a hozzárendelt metrikát) - érvénytelen vagy hiányzó adatokat jelez.

A rendszerén előforduló érvénytelen licenckiosztások áttekintéséhez használja az Érvénytelen licenckiosztások jelentést, vagy adja hozzá az Érvénytelen hozzárendelések oszlopot az Összes licenc jelentéshez.

Megjegyzés

Érvénytelen licenckiosztás olyan licenceknél fordulhat elő, amelyek számítógépnek/datacenternek vagy felhasználónak oszthatók ki. Az automatikusan egy szervezetnek vagy helynek kiosztott licencek nem válnak érvénytelenné.

Számítógépek vagy felhasználók törlésekor a kiosztott licencek automatikusan vissza lesznek vonva, és törlődik minden érvénytelen licenckiosztás.