Skip to main content

Bevezetés

Az alábbiakban a szoftverállomány-kezelésre használatos Snow License Manager felhasználói felületének leírása olvasható.

A szoftverállomány-kezelés (SAM) egy adott szervezet szoftveres vagyonának kezelési, felügyeleti és védelmi folyamata. A SAM-ba beletartozik a szoftverek teljes életciklusának kezelése, az igény felmérésétől, a vásárláson, telepítésen és karbantartáson keresztül egészen az eltávolításig.

Platformáttekintés

A Snow License Manager platform számos egyedi funkciójú rendszerösszetevőt tartalmaz. Az áttekintés megjeleníti az adatfolyamot a Snow License Manager platformban.

Platform_overview_9_0.png

Komponens

Leírás

Snow Inventory-ügynökök és Oracle-keresők

Az informatikai környezet számítógépeit és kiszolgálóit a Snow Inventory-ügynökök és a Snow Inventory Oracle-keresők leltározzák. Az adatok ezután elküldésre kerülnek a Snow Inventory Servernek feldolgozás céljából. További információkat lásd: Snow Inventory.

Snow Integration Manager

A Snow Integration-összekötők harmadik fél készletmegoldásait és virtualizációs technológiáit integrálják a készletadatok gyűjtéséhez. Az adatokat a rendszer ezután a Snow Integration Managerben gyűjti össze, majd feldolgozás céljából a Snow Inventory Serverre lesznek elküldve. Az SaaS-összekötőkből származó adatok közvetlenül elküldésre kerülnek a Snow Integration Managerből a Snow License Manager-adatbázisba. További információkat lásd: Snow Integration Manager

Snow Inventory Server

A Snow Inventory Server a leltárforrásokból kap adatokat. A feldolgozás után a leltáradatok a Snow Inventory-adatbázisban kerülnek tárolásra. További információkat lásd: Snow Inventory Server.

Adatfrissítési munka

Az adatfrissítési munka egy naponta ismétlődő SQL-feladat, melynek során a rendszer a Snow Inventory-adatbázisban szereplő adatokat a szoftverállomány-kezelés számára használhatóbb formátumba dolgozza fel. További információkat lásd: Adatfrissítési munka.

Snow License Manager-adatbázis

Az adatfrissítési munka során a rendszer új és frissített leltáradatokkal tölti újra a Snow License Manager adatbázisát, alkalmazza a szoftverfelismerési szabályokat, és kiszámítja a használati adatokat, valamint riasztásokat küld.

Adatelemzési szolgáltatás

A nem felismert szoftverek vizsgálatra automatikusan el lesznek küldve az adatelemzési szolgáltatás csapata számára. Azonosított alkalmazás esetén a csapat új szoftverszűrési szabályokat hoz létre, és frissíti a szoftverfelismerési szolgáltatás központi adatbázisát. A Snow License Manager a Snow frissítési szolgáltatásán keresztül naponta lekéri a frissítéseket a szoftverfelismerési szolgáltatás adatbázisából. További információkat lásd: Adatelemzési szolgáltatás.

Snow Management and Configuration Center

A Snow Management and Configuration Center a Snow License Manager műszaki és adminisztratív feladatainak kezelésére használatos. További információkat lásd:  .

Snow License Manager felhasználói felület

Minden szoftvertelepítésekkel, használattal, felhasználókkal, számítógépekkel, mobileszközökkel, licencekkel és megállapodásokkal kapcsolatos adat kezelése a Snow License Manager felhasználói felületén történik.

Snow License Manager API

A Snow License Manager API lehetővé teszi az adatok lekérését a Snow License Manager rendszeréből.

Automatizálási platform

Az automatizálási platform automatizálási folyamatokhoz használatos, például felhasználás- vagy előfizetés-alapú szoftverigényekre és újrabekérésekre. Az elérhető szoftverekkel, a kapcsolódó beállításokkal és a licencelérhetőséggel kapcsolatos adatok szinkronizálása a Snow License Manager API-n keresztül történik. További információkat lásd: Automatizálási platform.

ITSM-összekötők

Az ITSM-összekötők normalizált adatokkal frissítik a harmadik felekhez tartozó konfigurációkezelési adatbázisokat (CMDB), ezzel javítva az adatminőséget. Ehhez lehívják az adatokat a Snow License Manager API-tól, és elküldik a CMDB-be. További információkat lásd: ITSM-összekötők.

Snow frissítési szolgáltatás

A Snow frissítési szolgáltatás a Snow központi frissítési kiszolgálójáról letöltött frissítési fájlokkal frissíti a telepített Snow szoftvereket. A Snow frissítési szolgáltatás ábrázolását a Platformáttekintés nem tartalmazza. További információkat lásd: Snow frissítési szolgáltatás.

A felhasználó felelőssége

A Snow License Manager nagy mennyiségű adat hatékony kezelésére, továbbá szakszerű licencmegfelelőségi elemzés, erőforrás-tervezés, költségadminisztráció lefolytatására és még sok másra lett tervezve. Az információk nagy része – pl. leltáradatok és szoftverfelismerési szabályok automatikusan be lesznek vezetve a rendszerbe.

A Snow License Manager azonban jelentős mértékben támaszkodik olyan információkra is, amelyek nem érhetők el a leltáron keresztül, ilyenek különösen a licencekkel kapcsolatos adatok. Ha a felhasználó által megadott információ helytelen vagy hiányos, a kimenet pontatlan lesz.

Ahhoz, hogy az eszközzel való munka során megbízható eredményeket érhessen el, kulcsfontosságú, hogy megértse a Fogalmak, terminológia és funkciók részben leírt központi koncepciókat.