Skip to main content

Alkalmazás

A Snow License Manager platformban alkalmazásnak hívjuk mindazokat a szoftvereket, melyek számítógépre vagy eszközre vannak telepítve, illetve melyek számítógépen vagy eszközön futnak. Minden egyes alkalmazáshoz szűrési szabályok vannak rendelve, melyek a leltározott számítógépeken telepített programok azonosítására használatosak.

Az alkalmazásokat normál esetben az SRS csapat hozza létre, és juttatja el a szoftverfelismerési szolgáltatás minden előfizetőjének. Összehasonlításként lehetnek olyan egyedi alkalmazások is, melyek létrehozása helyileg, a Snow Management and Configuration Center (Snow MACC) alkalmazásban történik.

Alkalmazáscsomag

Néhány alkalmazás különálló termékként és termékcsomag részeként is telepíthető. Normál esetben a telepítés típusától függően különböző licencek szükségesek. Például, bár a Photoshopot az Adobe Creative Suite termékcsomag tartalmazza, a Photoshop külön történő telepítése nem fedezhető az Adobe Creative Suite licencével.

A helyes megfelelőségi számítás érdekében a Snow License Managernek meg kell tudnia állapítani, hogy egy azonosított alkalmazás különálló vagy termékcsomag-telepítés. A termékcsomag részét képező telepítések azonosításához használt mechanizmus neve az alkalmazáscsomag. Az alkalmazáscsomagokat a szoftverfelismerési szolgáltatással lehet adminisztrálni.

Csomagösszetevők egyenkénti licencelése

Bizonyos esetekben termékcsomag telepítési adathordozója is használható különálló összetevők telepítésére – például az Adobe Creative Suite termékcsomag összetevői. Ezek a különálló telepítések ezt követően külön licencelendők, nem pedig alkalmazáscsomaggal.

A Snow License Managerben ezt az alkalmazáscsomag számítógépről történő manuális eltávolításával lehet elérni. A megfelelőség kiszámításánál az összes telepített csomagösszetevő különálló telepítésnek fog számítani. További információkat lásd: Csomagopciók.

Alkalmazáscsalád

A frissítés és downgrade azt az adott licenchez kapcsolódó kiterjesztett jogot jelenti, hogy az a megelőző és/vagy a soron következő verzió licencelésére is használható. További információkat lásd: Frissítés és downgrade.

A frissítési/downgrade jogok kezelési módjára alkalmazáscsalád néven hivatkozunk. Egy alkalmazáscsalád mindazokat a termékeket tartalmazza, melyek ugyanabba a termékcsaládba tartoznak. Az alkalmazáscsaládokat a szoftverfelismerési szolgáltatás adminisztrálja.

Alkalmazástípus

Az alkalmazástípus egy funkcióalapú besorolás, az ENSZ termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere (UNSPSC) szerint. Ez lehetővé teszi például, hogy a rendszer anélkül fel tudja sorolni az informatikai környezet összes vírusalkalmazását, hogy ismernie kellene a gyártó vagy az alkalmazás nevét. Az alkalmazástípusokat a szoftverfelismerési szolgáltatás adminisztrálja.

Alkalmazáskategória

A Snow MACC-ben az egymással valamiben közös alkalmazáscsoportokhoz alkalmazáskategóriákat hozunk létre. Az alkalmazáskategóriák használhatók például azoknak a normál alkalmazásoknak a meghatározásához, melyeknek a szervezet informatikai szabályzata szerint minden számítógépre és laptopra telepítve kell lennie.

Az Alkalmazáskategóriáknak nem megfelelő számítógépek nevű jelentés az összes olyan számítógépet/laptopot felsorolja, melyekről hiányoznak az alkalmazáskategóriák által meghatározott alkalmazások.

Alkalmazáshasználati jogok

Az alkalmazáshasználati jogok alkalmazásokhoz rendelhetők – például drága alkalmazások helyes használatának felügyeletéhez és biztosításához. Az alkalmazás használati jogaival nem rendelkező felhasználók kiemelve jelennek meg. Az alkalmazáshasználati jogok kezelése az SLM webes felhasználói felületén történik.

Készletazonosító szám

A készletazonosító szám vagy SKU egy, a termékek azonosítására és nyomon követésére használatos kód. A legtöbb gyártó szokott az alkalmazásaihoz készletazonosító számot rendelni. Az alkalmazás minden egyes változatához (pl. különböző verziók, csomagok, metrikák stb.) egyedi készletazonosító számot szokás rendelni. Ez azt jelenti, hogy egy alkalmazásnak egy vagy több készletazonosító száma is lehet. A Snow License Manager platformban a licencek a hozzájuk tartozó alkalmazás készletazonosító száma alapján azonosíthatók. A rendszer a vásárolt licencek regisztrálásakor és licencek importálásakor is készletazonosítószám-alapú intelligenciát használ.