Skip to main content

Oracle-licencek automatikus kiosztása

Az Oracle-licencek automatikusan hozzárendelhetők egy környezethez. Ezt az Oracle áttekintés > Jogosultságok > Automatikus hozzárendelések pontban állíthatja be. Válassza ki az Automatikus hozzárendelés inaktív váltókapcsolót az automatikus hozzárendelési funkció bekapcsolásához.

Megjegyzés

Ha az automatikus hozzárendelési funkció be van kapcsolva, az Oracle-környezetre vonatkozó megfelelőség valószínűleg érintett lehet. A funkció bekapcsolása előtt olvassa végig a következő részt.

Az automatikus hozzárendelés működése

Futtatáskor az automatikus hozzárendelés elemzi a licencekre való igényt, hogy fedezze a nem megfelelő környezeteket. A környezetek virtuális gépek, fizikai kiszolgálók és datacenterek. Ha nem megfelelő környezetet észlel, az automatikus hozzárendelés megállapítja, hogy szükséges-e licencelni az összes kapcsolódó terméket. Ha elegendő számú licenc áll rendelkezésre – Oracle rendeléseken keresztül megadva – egy környezet összes termékének fedezésére, az automatikus hozzárendelés fedezni fogja a környezetet. Ellenkező esetben az automatikus hozzárendelés kihagyja a környezetet, és a legközelebbi futtatáskor újra megpróbálja.

Ha például az automatikus hozzárendelésnek egy környezetre telepített terméknél négy kötelező licencet kell fedeznie, de csak három licenc áll rendelkezésre, nem oszt ki automatikusan licencet a környezetnek. Amikor az automatikus hozzárendelés újra lefut, ismét megpróbálja a folyamatot.

Automatikus hozzárendelési szabályok

Az alapértelmezett szabály licenceket oszt ki ott, ahol a Licenc típusa Teljes használat, a metrika pedig Processzor.

Felhasználó által definiált szabályok létrehozásához válassza ki az Automatikus hozzárendelési szabályok konfigurálása pontot. Ezzel elindul egy négy lépésből álló varázsló:

 1. Szabályok konfigurálása

  Ebben a lépésben lehet kiválasztani, módosítani, aktiválni és inaktiválni a szabályokat. Az Állapot váltókapcsolóval állíthatja át egy szabály állapotát aktívra vagy inaktívra.

  Ahol az Érték mező tartalmazhat szöveget, függőleges vonallal ( | ) tud több értéket megadni. Ne használjon szóközkaraktert a függőleges vonal előtt vagy után.

  példa 15.

  Ha az Adatbázis neve szabály aktiválva van, és az Érték Adatbázisnév|Karbantartás, az automatikus hozzárendelés csak azokat a környezeteket fogja érinteni, ahol az adatbázis neve tartalmazza az Adatbázisnév vagy a Karbantartás értéket.  Válassza a Tovább gombot, hogy továbblépjen a következő lépésre.

 2. Környezetek megerősítése

  Ebben a lépésben az egyes szabályok eredményeinek előnézetét tekintheti meg a szabályok alkalmazása előtt. Megjelenik szabályonként a fedezett környezetek száma és a környezetek teljes számának százalékos értéke. Ha a fedezett környezetek száma nullánál nagyobb, kiválaszthatja a hivatkozott szöveget, és megtekintheti a szabály által érintett környezetek előnézeti listáját.

  Válassza a Tovább gombot, hogy továbblépjen a következő lépésre.

 3. Licencek megerősítése

  Ez a lépés az alábbiakat jeleníti meg:

  • A rendelések teljes száma, amelyek fel lesznek használva a licencek kiosztásához.

  • A licencek teljes száma, amelyek ki lesznek osztva a szabály alkalmazásakor.

   A licencek száma NUP és Processzor szerint is megjelenik.

  • A környezetek teljes száma, amelyek fedezve lesznek.

  • A megfelelőségi állapot a licenckiosztás előtt és után.

  Válassza ki a Konfigurálás befejezése pontot, hogy befejezze a konfigurálást, és továbblépjen a következő lépésre.

 4. Befejezés

  Ez a lépés megerősíti, hogy az automatikus hozzárendelési szabályok konfigurálása sikeresen megtörtént.

Az automatikus hozzárendelés folyamata

Ha a funkció be van kapcsolva, az automatikus hozzárendelés minden nap reggel 6:00 órai futásra van ütemezve. Ha vannak aktív felhasználó által definiált szabályok, az automatikus hozzárendelés elindítható manuálisan, ha kiválasztja Az automatikus hozzárendelés folyamatának elindítása most lehetőséget.

Az automatikus hozzárendelés folyamata az alábbi lépésekből áll:

 1. Az automatikus hozzárendelés elemzi a környezeteket, hogy felfedje, hol van szükség licencekre.

 2. Ha vannak aktív felhasználó által definiált szabályok, először ezeket a licenckövetelményeket tölti fel az automatikus hozzárendelés. Ez azt jelenti, hogy először azokat a licenceket fedezi, amelyeknél a Licenc típusa Teljes használat, a metrika pedig NUP.

  Ezen licencek fedezése után az automatikus hozzárendelés a következőképp folytatja:

 3. Az automatikus hozzárendelés licenceket oszt ki ott, ahol a Licenc típusa Teljes használat, a metrika pedig Processzor.

  Ha a felhasználó által definiált szabályok nem fedezik teljesen a licenckövetelményeket, mert nincs elég licenc a kiválasztott metrikánál, az alapértelmezett szabály kerül alkalmazásra.

Megjegyzés

 • Ha az automatikus hozzárendelés be van kapcsolva, az alapértelmezett szabály akkor is végrehajtásra kerül, ha nincs aktív felhasználó által definiált szabály.

 • Azok a kemény particionálású környezetek (IBM LPAR), amelyeknél egy vagy több szinten manuálisan kiosztott licencek vannak, kizárásra kerülnek az automatikus hozzárendelés folyamatából.