Skip to main content

IBM PVU licencelés

A processzor értékegysége (PVU) az IBM szoftverek licencelésének mértékegysége. A szükséges PVU-jogosultságok száma a processzormodelltől és a szoftver számára elérhetővé tett processzorszámtól függ. A PVU-alapú licenceléshez az IBM tovább folytatja a processzor meghatározását, az egy lapkán található processzormagok száma szerint (foglalat). Egy kétmagos lapka például két processzormaggal rendelkezik.

A Snow License Manager platformban az IBM PVU licencelése a PVU metrika alapján történik, mely a megfelelőségi számításokhoz a számítógépek PVU-értékeit használja.

Az IBM License Metric Tool (ILMT) a gépek leltárszolgáltatásának részeként automatikusan meghatározza az egyes számítógépek szükséges PVU értékét. Ez az adat automatikusan integrálható a Snow License Manager platformba, mellyel meghatározható, hogy milyen PVU érték legyen elhasználva az egyes telepítésekhez. Az ILMT adatok integrálása a Snow Integration Manager (SIM) segítségével történik.

A Snow License Manager platformon a PVU-értékekkel kapcsolatosan itt találhatók információk:

 • Az Összes számítógép felsorolása nézetben az oszlopválasztó segítségével adja hozzá a PVU magonként oszlopot

 • A PVU magonként vonatkozásában a Számítógép adatai nézetben és az Információk fülön talál információkat

A rendszergazda ezenkívül riasztást kap a PVU-tól eltérő metrikával regisztrált esetleges IBM szoftverlicencekről:

 • A Licencáttekintés alatt elérhető [szám] db olyan, nem kompatibilis metrikájú licencet találtunk, mely PVU licencelt IBM alkalmazásokhoz tartozik riasztás

Teljes kapacitás és alkapacitás

Egyes IBM szoftvertermékek, melyek licencelése PVU metrikán alapul, és melyek virtuális kiszolgálói környezetben is felállíthatók, licencelhetők Teljes kapacitás vagy Alkapacitás (virtualizációs kapacitás) szerint.

 • Teljes kapacitás

  A szükséges PVU-licencek száma az IBM szoftver telepítési helyéül szolgáló kiszolgáló fizikai magkapacitásától függ (minden fizikai, aktivált processzormag).

 • Alkapacitás

  A szükséges PVU-licencek száma az IBM szoftver által elérhető partíció vagy virtuális gép virtuális magkapacitásától függ.

A virtuális gépek összes alkapacitási követelményének összege nem haladhatja meg a virtuális gépeket tároló fizikai kiszolgálók teljes kapacitását. Az alkapacitású licencelésre alkalmas telepítésekre vonatkozó információkat az ILMT gyűjti, és ez a Snow Integration Manager (SIM) használatával integrálható a Snow License Manager platformba.

Megjegyzés

Az alkapacitású licencelésre való alkalmassághoz egy állomás minden virtuális gépét fel kell tudni ismernie az ILMT-nek. Ellenkező esetben az állomást teljes kapacitású licenceléssel kell licencelni.

A Snow License Manager riasztani fogja a SAM rendszergazdáját, ha olyan számítógépeket észlel, melyek PVU metrikával futtatnak IBM alkalmazásokat, az ILMT azonban információkat hiányol:

 • A Számítógépek áttekintés alatt elérhető [szám] db ILMT-ből származó adatok nélkül telepített, PVU-alapú IBM termékekkel rendelkező számítógépet találtunk riasztásban

 • Az ILMT-ből származó adatok nélkül telepített, IBM PVU-alapú termékekkel rendelkező számítógépek jelentésben

Az alkapacitású licencelésre alkalmas szoftvertermékekkel, virtualizációs technológiákkal és processzortechnológiákkal kapcsolatos információkat lásd az IBM dokumentációjában.