Oracle adatbázistermékek

Az Oracle-licencelés összetett, bonyolult szabályokkal és függőségekkel. A licencelés megfelelőségének meghatározásához pontosan tudnia kell, mely Oracle-termékek vannak telepítve és használatban az informatikai környezetben. Emellett ismernie kell az Oracle-termékeket futtató kiszolgálók hardverkonfigurációját, valamint rendelkeznie kell az összes Oracle-megállapodással és -rendeléssel.

Az Oracle Management Option (OMO) egy a Snow Software által fejlesztett termék az Oracle-adatbázistermékek eszközkezeléséhez. Az opció információt nyújt az Oracle-adatbázisszoftverek és a Middleware-szoftverek használatáról az informatikai környezetében. A használati jelentést lehetővé tevő mechanizmus egy ügynök, amely minden olyan számítógépen (virtuális gépen és fizikai kiszolgálón) és datacenteren/fürtön[1] telepítve van, amelyről Oracle-adatokra van szükség. Az ügynök a következő két készletkeresőt tartalmazza:

  • Snow Inventory Oracle Scanner, amely adatokat szolgáltat az összes Oracle-termékről és -adatbázispéldányról

    • A kereső az Oracle LMS (License Management Services – licenckezelési szolgáltatások) parancsfájljain alapul, és a teljes Oracle-kompatibilitás érdekében az LMS iránymutatásait követi.

  • Snow Oracle Middleware Scanner, amely az Oracle WebLogic Server-telepítésekhez kapcsolódóan gyűjt információt

A készletkeresések eredménye a Snow License Manager webes felhasználói felületén jelenik meg.

Bár a készletkeresések automatikusan szolgáltatják az adatokat, manuálisan rögzíteni kell az összes Oracle-megállapodást. Az Oracle-rendeléseket (jogosultságokat) manuálisan egyesével vagy csoportos rendelésfájl-importálással lehet hozzáadni. Emellett manuálisan társítani is kell az Oracle-rendeléseket az Oracle-kiszolgálókhoz. A rögzítési folyamat lépésekre lebontott útmutatóját lásd itt: Oracle vásárlás regisztrációja

A Snow License Manager 9-es verziójában az Oracle Management Option ezen verziója bevezet néhány megfelelőségszámítást az Oracle-adatbázistermékekhez és a Middleware-termékekhez. Minden információ továbbra is elérhető egyetlen helyen, így az informatikai környezet Oracle-licencelésért felelős személye ezután is biztos lehet abban, hogy pontos és naprakész adatokkal rendelkezik a telepítésekről, a rendelésekről, az opciókról és a felügyeleti csomagokról a jogi megfelelőség biztosításához.

A Snow License Manager támogatja továbbá a megfelelőségi elemzés folyamatát az olyan Oracle-kiszolgálókra vonatkozó külön jelentésekkel és javaslatokkal, amelyek nincsenek licenccel fedezve. Emellett létrehozhatók és exportálhatók jelentések olyan formátumban, amely az Oracle-nek benyújtandó nyilatkozatokhoz szükséges. Utóbbira példa az Oracle Server Worksheet (OSW) jelentés.
[1] Fürt: kiszolgálók logikai készlete a datacentereken.