Skip to main content

Bevezetés

Ez a dokumentum a szoftverállomány-kezelésre használatos Snow License Manager webes felhasználói felület (SLM webes felhasználói felület) használati útmutatója.

Szoftverállomány-kezelés

A szoftverállomány-kezelés (SAM) egy adott szervezet szoftveres vagyonának kezelési, felügyeleti és védelmi folyamata. Az SAM-be beletartozik a szoftverek teljes életciklusának kezelése, az igény felmérésétől a vásárláson, a telepítésen és a karbantartáson keresztül egészen az eltávolításig.

Platformáttekintés

A Snow License Manager platform számos egyedi funkciójú rendszerösszetevőt tartalmaz.

Platform overview

LELTÁRFORRÁSOK

Az informatikai környezet számítógépeit, mobileszközeit és kiszolgálóit a Snow Inventory Clients és a Snow Device Manager leltározza. Az adatok gyűjtése ezenkívül harmadik fél leltározási megoldásainak és virtualizálási technológiáinak segítségével is elvégezhető.

SNOW INVENTORY

Az Inventory Data Receiver (IDR) az összes leltárforrásból fogadja a leltáradatokat. A harmadik fél leltározási megoldásainak és virtualizálási technológiáinak segítségével gyűjtött adatok integrálására a Snow Integration Manager (SIM) alkalmazásra van szükség.

Az Inventory Data Processor (IDP) általi feldolgozást követően a leltáradatokat a rendszer SNOWDB adatbázisban fogja tárolni.

ADATFRISSÍTÉSI MUNKA

Az adatfrissítési munka egy naponta ismétlődő SQL feladat, melynek során a rendszer a SNOWDB adatait a szoftverállomány-kezelés számára használhatóbb formátumba konvertálja. Az adatfrissítési munka során a rendszer új és frissített leltáradatokkal tölti újra a Snow License Manager adatbázisát, alkalmazza a szoftverfelismerési szabályokat, és kiszámítja a használati adatokat, valamint riasztásokat küld.

SNOW FRISSÍTÉSI SZOLGÁLTATÁS

A Snow frissítési szolgáltatás a Snow központi frissítési kiszolgálójáról letöltött frissítési fájlokkal frissíti a telepített Snow szoftvereket. A Snow frissítési szolgáltatás ábrázolását a platformáttekintés nem tartalmazza.

SZOFTVERFELISMERÉSI SZOLGÁLTATÁS

A nem felismert szoftverek vizsgálatra automatikusan el lesznek küldve a szoftverfelismerési szolgáltatás (SRS) csapata számára. Azonosított alkalmazás esetén az SRS csapata új szoftverszűrési szabályokat hoz létre, és frissíti a központi SRS adatbázist. A Snow License Manager a Snow frissítési szolgáltatásán keresztül naponta lekéri a frissítéseket az SRS adatbázisból.

SNOW MANAGEMENT AND CONFIGURATION CENTER

A Snow Management and Configuration Center a Snow License Manager műszaki és adminisztratív feladatainak kezelésére használatos.

SNOW LICENSE MANAGER WEBES FELHASZNÁLÓI FELÜLET

A Snow License Manager webes felhasználói felület (SLM webes felhasználói felület) a Snow License Manager fő felhasználói felülete. Minden szoftvertelepítésekkel, használattal, felhasználókkal, számítógépekkel, mobileszközökkel, licencekkel és megállapodásokkal kapcsolatos adat, továbbá néhány adminisztratív feladat kezelése is itt történik.

AUTOMATIZÁLÁSI PLATFORM

Az automatizálási platform automatizálási folyamatokhoz használatos, például szoftverállomány-kezelésre, ideértve a felhasználás- vagy előfizetés-alapú szoftverigényeket és újrabekéréseket.

A felhasználó felelőssége

A Snow License Manager nagy mennyiségű adat hatékony kezelésére, továbbá szakszerű licencmegfelelőségi elemzés, erőforrás-tervezés, költségadminisztráció lefolytatására és még sok másra lett tervezve. Az információk nagy része – pl. leltáradatok és szoftverfelismerési szabályok – automatikusan be lesznek vezetve a rendszerbe.

A Snow License Manager azonban jelentős mértékben támaszkodik olyan információkra is, amelyek nem érhetők el a leltáron keresztül, ilyenek különösen a licencekkel kapcsolatos adatok. Ha a felhasználó által megadott információ helytelen vagy hiányos, a kimenet pontatlan lesz.

A központi fogalmak megértése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a Snow License Manager megbízható eredményeket adjon. Az SLM webes felhasználói felület minden felhasználójának azt javasoljuk, hogy olvassa el és értse meg a következőt: Fogalmak, terminológia és funkciók.