Skip to main content

Windows VDA licencelés VDI környezetek számára

A virtuális asztali infrastruktúra (VDI) technológiák lehetővé teszik, hogy a felhasználók a munkahelyi számítógépükről szinte bármelyik eszközhöz hozzáférjenek.

Minden Windows VDI-hez kapcsolódó eszköz virtuálisasztal-hozzáférési jogokat igényel. Ha a hozzáférni próbáló eszközt érvényes frissítési garanciával rendelkező Windows licenc fedezi, a virtuálisasztal-hozzáférési jogosultság mellékelve lesz. Más eszközök esetén Windows virtuálisasztal-hozzáférési (VDA) licenc szükséges. A Windows VDA licencekre 90 napos újbóli hozzárendelési jogok vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi hozzárendeléstől számított 90 napon belül nem lehet egy licencet egy másik eszközhöz újból hozzárendelni.

A Snow License Manager azonosítja az összes, a VDI-hez csatlakoztatott eszközt. Az eszköz lehet például otthoni személyi számítógép, okostelefon vagy vékony ügyfélszámítógép, de lehet leltárban szereplő számítógép is. A Snow License Manager ezután minden eszközhöz hozzáadja a Windows virtuálisasztal-hozzáférési alkalmazást.

Licenckövetelmények

Amikor a Snow License Manager kiszámolja a Windows virtuálisasztal-hozzáférési licenckövetelményét, a következő szabályok érvényesek:

  • Ha az eszköz egy leletárban szereplő számítógép és ha a számítógép érvényes frissítési garanciával ellátott Windows licenc által fedezett, nincs szükség Windows VDA licencre.

  • Ha az eszköz Windows licenc által fedezett, frissítési garancia nélküli, leltárban szereplő számítógép, Windows VDA licenc szükséges.

  • Ha az eszköz Windows licenc által nem fedezett, leltárban szereplő számítógép, Windows VDA licenc szükséges.

  • Ha az eszköz leltárban nem szereplő számítógép, Windows VDA licenc szükséges.

  • A Windows VDA licenc 90 nap múlva ismét hozzárendelhető.

A virtuális asztalokon (VDI) működtetett Windows operációs rendszerek nem igényelnek Windows ügyféllicencet, és automatikusan el lesznek távolítva az általuk futtatott Windows operációs rendszer licenckövetelményeiből. Ez fel van tüntetve a számítógépen a VDI megjegyzésnél, valamint a licenckövetelmények részletes leírásában.

A Windows VDA licencelésének a kezelése a Snow License Manager platformban automatikus. A megfelelő licenckiosztás biztosítása érdekében azonban minden frissítési garanciával ellátott Windows-licencet regisztrálni kell engedélyezett frissítési jogokkal.

A VDI megoldásnak mind a kiszolgáló-, mind a kezelési infrastruktúrájához is licenc szükséges. A VDI struktúra (Microsoft vagy más beszállító) licencelésének támogatására a Snow License Manager kifejezetten erre a célra létrehozott gyári jelentéssablonokat kínál:

  • Az összes, VDI infrastruktúrához hozzáfért eszköz

  • Az összes, VDI infrastruktúrához hozzáfért felhasználók